ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання №28

 

26 березня 2014 року   

15 год. 00 хв.

м. Київ

вул. Садова, 3 а, к. 416

 

Голова Комітету Жванія Д.В.

Секретар Комітету Князевич Р.П.

 

Присутні: члени Комітету: Михайленко О.Д., Новак Н.В., Парасків О.Д., Буховець О.Ю., Гладій В.І., Дудка О.І., Карташов Є.Г.,  Близнюк А.М., Федорук М.Т.

Відсутні:  Бондаренко В.Д., Кличко В.В., Добкін Д.М., Пехов В.А.

 

Відповідальні  працівники  секретаріату  Комітету:  Завідувач  секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача  секретаріату  Комітету  Желтова О.М., Данилюк О.А., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М.,  Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б.; старший консультант Падалко О.В.

 

Запрошені:

Катеринчук М.Д. - народний депутат України;

Бондарчук І.В. -  Заступник Міністра юстиції України;

Магера А. Й. - Заступник Голови Центральної виборчої комісії;

Сісел К. - Директор Національного Демократичного Інституту;

Енніс Д. - Директор проекту “Програма реформування виборчого законодавства України” Міжнародної фундації виборчих систем (IFES);

Дерябіна В.О. -  Керівник програм для політичних партій Національного Демократичного Інституту міжнародних відносин США (NDI);

Ковриженко Д.С. - радник з правових  проекту “Програма реформування виборчого законодавства України”  Міжнародної фундації виборчих систем (IFES);

Нижник О.М. - директор Департаменту регіональної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України;

Андрійчук Ю.М. - Голова секретаріату Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”;

Айвазовська О.П. - Голова правління ВГО «Громадянська мережа «Опора»;

Чемерис  В. В. -  Голова правління Всеукраїнського громадського об’єднання «Інститут Республіка»;

Конончук С.Г. - Керівник програми демократизації політичних інститутів Українського незалежного центру політичних дослджень (УНЦПД);

Кравченко В.В. - Директор Центру правової допомоги містам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”, позаштатний консультант Комітету;

Колісніченко В.Є. - Заступник керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування; Апарату Верховної Ради України;

Полтавець В.Д. - виконавчий директор Асоціації малих міст України, керівник проекту “Розробка та впровадження інструментів доступу до публічної інформації у малих містах України;

Лафазан О.О. - головний консультант Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні;

Вітка В.Л. - головний спеціаліст Департаменту конституційного, адміністративного та  соціального законодавства Міністерства юстиції України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) та про проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) (реєстр. №4562)

2. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) та про проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) (реєстр. №4563)

3. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії та про проект Постанови Верховної Ради України про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4564)

4. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії та про проект Постанови Верховної Ради України про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4565)5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) (реєстр. №2664, друге читання)

6. Про проект Постанови про Міністерство промислової політики України (щодо перетворення Міністерства промислової політики України у Міністерство промислової політики і торгівлі України) (реєстр. №4351, н.д. В.Немілостівий, А.Кінах, І.Єремеєв)

7. Про Звіти проектів міжнародної технічної допомоги щодо яких Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з квітня та липня 2013 року виступає бенефіціаром:

7.1 про звіт проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Україна: Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент III)”, який виконує Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через Національний Демократичний Інститут.

7.2 про звіт проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Програма реформування виборчого законодавства України”, що виконується Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES)

7.3 про звіт проекту “Розробка та впровадження інструментів доступу до публічної інформації у малих містах України”, що здійснюється за підтримки Європейського Союзу та реалізується виконавчим комітетом Української міської ради в партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією “Асоціація малих міст України”

8. Про проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо спрощення процедури оформлення спадщини в сільській місцевості (реєстр. №3313, н.д. Г.Калетнік, А.Пшонка, Д.Шенцев)

9. Про інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про стан виконання у 2013 році рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 05.06.2003 № 939-IV “Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування”

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету Д.Жванія ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував висловити свої зауваження і пропозиції до нього.

Запрошений на засідання Комітету автор проекту Постанови про Міністерство промислової політики України (щодо перетворення Міністерства промислової політики України у Міністерство промислової політики і торгівлі України) (реєстр. №4351, н.д.) Немілостівий В.О. поінформував членів Комітету, що ним та його співавторами - А.Кінахом та І.Єремеєвим буде доопрацьовано даний проект постанови і приведено у відповідність до норм чинної Конституції України.

В.Немілостівий вказав, що даний проект не включено до порядку денного сесії і автори відкличуть проект з реєстр. №4351. Автор просив Комітет перенести розгляд даного питання на одне з наступних засідань Комітету, виключивши його з порядку денного засідання Комітету 26 березня.

Пропозицію підтримано.

 

Є.Карташов запропонував розглянути звернення окремих місцевих рад щодо соціально-економічної ситуації в Україні.

Пропозицію підтримано.

 

Д.Жванія запропонував визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) та про проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) (реєстр. №4562)

2. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) та про проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) (реєстр. №4563)

3. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії та про проект Постанови Верховної Ради України про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії   (реєстр. №4564)

4. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії та про проект Постанови Верховної Ради України про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії реєстр. №4565)  

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) (реєстр. №2664, друге читання)

6. Про Звіти проектів міжнародної технічної допомоги щодо яких Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з квітня та липня 2013 року виступає бенефіціаром:

6.1 про звіт проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Україна: Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент III)”, який виконує Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через Національний Демократичний Інститут.

6.2 про звіт проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Програма реформування виборчого законодавства України”, що виконується Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES)

6.3 про звіт проекту “Розробка та впровадження інструментів доступу до публічної інформації у малих містах України”, що здійснюється за підтримки Європейського Союзу та реалізується виконавчим комітетом Української міської ради в партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією “Асоціація малих міст України”

7. Про проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо спрощення процедури оформлення спадщини в сільській місцевості (реєстр. №3313, н.д. Г.Калетнік, А.Пшонка, Д.Шенцев)

8. Про інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про стан виконання у 2013 році рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 05.06.2003 № 939-IV “Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування”

9. Про розгляд звернень окремих місцевих рад щодо соціально-економічної ситуації в Україні.

УХВАЛИЛИ:

Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про подання в.о. Президента України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) та проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) (реєстр. №4562 від 26.03.2014 р.)

Голова Комітету поінформував, що в.о. Президента України відповідно до пункту 21 частини першої статті 85, статті 112 Конституції України та статті 6, частини третьої, пункту 1 частини четвертої статті 30 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” вніс до парламенту подання про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Копиленка Олександра Любимовича у зв’язку із поданням ним заяви про складення повноважень та подав на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови.

Д.Жванія звернув увагу присутніх, що пунктом 21 частини першої статті 85 Конституції України передбачено, що до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади та звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України, а внесена пропозиція передбачає дострокове припинення повноважень члена ЦВК.

Д.Жванія та Р.Князевич запропонували Комітету, здійснити техніко-юридичне доопрацювання проекту постанови під час її підготовки на підпис Голові Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) (реєстр. №4562) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу  та в цілому, здійснивши її техніко-юридичне доопрацювання.

2. Виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України із співдоповіддю з цього питання Комітет доручив Голові Комітету – народному депутату України Д.Жванії.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про подання в.о. Президента України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) та проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) (реєстр. №4563 від 26.03.2014 р.)

Голова Комітету поінформував, що В.о. Президента України відповідно до пункту 21 частини першої статті 85, статті 112 Конституції України та статті 6, частини третьої, пункту 1 частини четвертої статті 30 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” вніс до парламенту подання про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Донченка Юрія Григоровича у зв’язку із поданням ним заяви про складення повноважень та подав на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови.

Д.Жванія звернув увагу присутніх, що пунктом 21 частини першої статті 85 Конституції України передбачено, що до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади та звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України, а внесена пропозиція передбачає дострокове припинення повноважень члена ЦВК.

Д.Жванія та Р.Князевич запропонували Комітету, здійснити техніко-юридичне доопрацювання проекту постанови під час її підготовки на підпис Голові Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) (реєстр. №4563) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу  та в цілому, здійснивши її техніко-юридичне доопрацювання.

2. Виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України із співдоповіддю з цього питання Комітет доручив Голові Комітету – народному депутату України Д.Жванії.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про подання в.о. Президента України О.В.Турчинова про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії та проект Постанови Верховної Ради України про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4564 від 26.03.2014 р.)

Д.Жванія вказав, що зазначеним проектом Постанови пропонується призначити Березюк Катерину Григорівну на посаду члена Центральної виборчої комісії. Голова Комітету нагадав, що відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади та звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Голова Комітету надав можливість кандидату відповісти на запитання членів Комітету та запропонував взяти до уваги підтримане Комітетом подання в.о. Президента України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії Копиленка О.Л. та Донченка Ю.Г.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4564) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Жванії Д.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  10 народних депутатів України, «Утримались» -  1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про подання в.о. Президента України О.В.Турчинова про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії та проект Постанови Верховної Ради України про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4565 від 26.03.2014 р.)

Д.Жванія вказав, що зазначеним проектом Постанови пропонується призначити Діденка Олега Миколайовича на посаду члена Центральної виборчої комісії. Голова Комітету нагадав, що відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади та звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Голова Комітету надав можливість кандидату відповісти на запитання членів Комітету та запропонував взяти до уваги підтримане Комітетом подання в.о. Президента України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії Копиленка О.Л. та Донченка Ю.Г.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4565) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Жванії Д.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  10 народних депутатів України, «Утримались» -  1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету Р.Князевича про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) (реєстр. №2664), який був прийнятий Верховною Радою України 11 березня 2014 року за основу за наслідками розгляду в першому читанні і який було доручено підготувати Комітету скоротивши строки наполовину.

Р.Князевич поінформував, що впродовж 7-денного строку від 17 суб'єктів права законодавчої ініціативи до Комітету подано 311 пропозицій, з яких підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян пропонується 156 врахувати, 42 - врахувати частково, 11 - врахувати з редакційним уточненням, 102 - відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) (реєстр. №2664), за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця додається).

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Секретарю Комітету Р.Князевичу.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  одноголосно.

Рішення прийнято.

 

6.

Про Звіти проектів міжнародної технічної допомоги щодо яких Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з квітня та липня 2013 року виступає бенефіціаром.

6.1

СЛУХАЛИ: інформацію Директора Національного Демократичного Інституту п.Кетрін Сісел, голови правління ВГО “Інститут Республіка” В.Чемериса, голови правління ВГО “Громадська мережа “Опора” О.Айвазовської щодо діяльності проектів у період з липня по грудень 2013 року.

Голова Комітету поінформував членів Комітету про зміст положень Постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 р. №153 “Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Затвердити Звіт проекту міжнародної технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку “Україна: Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент III)”, який виконує Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через Національний Демократичний Інститут за липень - грудень 2013 року (додається);

 Поінформувати про дане рішення Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  8 народних депутатів України, «Утримались» -  3 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

6.2

СЛУХАЛИ: інформацію Директора проекту “Програма реформування виборчого законодавства України” п.Девіда Енніса, Радника з правових питань Д.Ковриженка та керівника програми демократизації політичних інститутів ГО “Український незалежний центр політичних досліджень” (УНЦПД) С.Конончук щодо діяльності проекту у період з липня по грудень 2013 року.

Голова Комітету поінформував членів Комітету про зміст положень Постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 р. №153 “Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити Звіт проекту міжнародної технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку “Програма реформування виборчого законодавства України”, що виконується Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за липень - грудень 2013 року (додається);

2.  Поінформувати про дане рішення Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  8 народних депутатів України, «Утримались» -  3 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

6.3

СЛУХАЛИ: інформацію виконавчого директора ВГО “Асоціація малих міст України”, керівника проекту міжнародної технічної допомоги “Розробка та впровадження інструментів доступу до публічної інформації у малих містах України” В.Полтавець щодо діяльності проекту у період з липня по грудень 2013 року.

Голова Комітету поінформував членів Комітету про зміст положень Постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 р. №153 “Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити Звіт проекту міжнародної технічної допомоги “Розробка та впровадження інструментів доступу до публічної інформації у малих містах України” за липень - грудень 2013 року (додається);

2. Поінформувати про дане рішення Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  одноголосно.

Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань  місцевого самоврядування Є.Карташова про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення процедури оформлення спадщини в сільській місцевості (реєстр. №3313), поданий народними депутатами України Г.Калетніком, А.Пшонкою, Д.Шенцевим.

Є.Карташов вказав, що зазначений законопроект, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, розроблено з метою створення для сільського населення вигідних та зручних умов для здійснення спадкових прав.

Автори законопроекту пропонують внесення змін до Цивільного кодексу України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».У законопроекті спрощується процедура оформлення спадщини в тих населених пунктах сільської місцевості, де немає нотаріуса, шляхом надання спадкоємцю права подання відповідних заяв через посадову особу органу місцевого самоврядування, яка зобов‘язана передати їх до нотаріуса. Також передбачається встановити, що у сільських населених пунктах державна реєстрація права власності успадкованого житлового будинку, будівлі, споруди (їх окремої частини) здійснюється без проведення технічної інвентаризації цих об‘єктів на підставі даних про такі об’єкти, наданих органом місцевого самоврядування.

Голова підкомітету поінформував присутніх про рішення підкомітету з питань місцевого самоврядування - запропонувати Комітету з питань правової політики, визначеного головним з опрацювання проекту з реєстр. № 3313,  рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань правової політики, визначеного головним з опрацювання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення процедури оформлення спадщини в сільській місцевості (реєстр. № 3313),  рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Направити цей висновок до Комітету з питань правової політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  одноголосно.

Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Є.Карташова про інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про стан виконання у 2013 році рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 05.06.2003 № 939-IV “Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про стан виконання у 2013 році рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 05.06.2003 № 939-IV «Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування» взяти до відома та вважати за доцільне продовження моніторингу у зв’язку з необхідністю удосконалення законодавства, що посилює роль місцевого самоврядування у системі влади, реалізацією Державної стратегії регіонального розвитку до 2015 року та з огляду на важливість тих питань, які висвітлюються у звіті.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  одноголосно.

Рішення прийнято.

 

9.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Є.Карташова про звернення окремих місцевих рад щодо соціально-економічної ситуації в Україні.

Є.Карташов поінформував членів Комітету, що у період з 22 лютого по 26 березня 2014 року до Верховної Ради України надійшло 111 звернень від обласних, районних, районних у містах, сільських, селищних, міських рад щодо соціально-економічної та політичної ситуації в Україні, в яких висвітлюється занепокоєння територіальних громад з приводу суспільно-політичної ситуації в Україні. Місцеві ради закликають керівництво держави та парламентарів негайно вжити усіх заходів щодо недопущення проявів сепаратизму та згуртувати усі політичні сили з метою захисту суверенітету та територіальної цілісності держави, її економічної та політичної стабільності  та збереження авторитету.

Голова підкомітету вказав, що більшість місцевих рад вимагають негайного припинення ескалації  військових дій владою Російської Федерації та виступають за інтеграцію до Євросоюзу, Північно-Атлантичного блоку та за прискорення вступу України до НАТО.

Деякі місцеві ради виступають з пропозицією заборонити діяльність Партії Регіонів та Комуністичної партії України на території України.

Майже всі звернення пронизані закликами до міжнародної спільноти гарантувати виконання Будапештського Меморандуму 1994 року та засудити дії керівництва Російської Федерації, що порушує зобов’язання, взяті нею згідно зі Статутом ООН та її базовою угодою 1997 року з Україною щодо суверенітету і територіальної цілісності України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Є.Карташов запропонував, зважаючи на вимоги частини другої статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, взяти інформацію, висвітлену у даних зверненнях, до відома.

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

Голова Комітету Д.Жванія надав доручення секретаріату Комітету продовжувати інформувати членів Комітету про звернення місцевих рад щодо соціально-економічної ситуації в Україні, які надійдуть до Комітету після 26 березня 2014 року.

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

26 березня 2014 року

 

1. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) та про проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.) (реєстр. №4562)

2. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) та про проект Постанови  Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Донченка Ю.Г.) (реєстр. №4563)

3. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії та про проект Постанови Верховної Ради України про призначення К.Березюк на посаду члена Центральної виборчої комісії   (реєстр. №4564)

4. Про подання в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В.Турчинова про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії та про проект Постанови Верховної Ради України про призначення О.Діденка на посаду члена Центральної виборчої комісії    (реєстр. №4565)  

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) (реєстр. №2664, друге читання)

6. Про Звіти проектів міжнародної технічної допомоги щодо яких Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з квітня та липня 2013 року виступає бенефіціаром:

6.1 про звіт проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Україна: Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент III)”, який виконує Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через Національний Демократичний Інститут.

6.2 про звіт проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Програма реформування виборчого законодавства України”, що виконується Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES)

6.3 про звіт проекту “Розробка та впровадження інструментів доступу до публічної інформації у малих містах України”, що здійснюється за підтримки Європейського Союзу та реалізується виконавчим комітетом Української міської ради в партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією “Асоціація малих міст України”

7. Про проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо спрощення процедури оформлення спадщини в сільській місцевості (реєстр. №3313, н.д. Г.Калетнік, А.Пшонка, Д.Шенцев)

8. Про інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про стан виконання у 2013 році рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 05.06.2003 № 939-IV “Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування”

9. Про розгляд звернень окремих місцевих рад щодо соціально-економічної ситуації в Україні.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 сесія 7 скликання ”

03 грудня 2014 17:40
03 грудня 2014 17:40
03 грудня 2014 17:39
03 грудня 2014 17:38
03 грудня 2014 17:37
03 грудня 2014 17:37
03 грудня 2014 17:36
03 грудня 2014 17:35
03 грудня 2014 17:34
03 грудня 2014 17:34